SERTİFİKALI TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ

Acil bir durum karşısında profesyonel ekipler gelene kadar doğru ve bilinçli uygulamalarda bulunmak isteyen herkes Temel İlk Yardım Eğitimi alabilir. Çeşitli sebeplerle karşı karşıya kalınan acil durum ve kazalarda ilk yardım eğitimi almış kişilerin uygulayacakları hayat kurtarıcı müdahaleler sayesinde kazaya uğrayan kişinin durumunun daha kötüye gitmesini engellemiş oluruz.

Temel İlk Yardım Eğitimi Program Süresi ve İçeriği:

Temel ilk yardım eğitimi programı 16 saat-2 gün sürmektedir. Eğitim konuları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup,

  1. Genel İlk Yardım Bilgileri,
  2. Temel Yasam Desteği ve Hava Yolu Tıkanıklığında İlk Yardım,
  3. Bilinç Bozukluklarında İlk Yardım,
  4. Kanamalarda İlk Yardım,
  5. Şok ve Göğüs Ağrısında İlk Yardım,
  6. Kırık, Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım,
  7. Acil Taşıma Teknikleri,
  8. Böcek Sokmaları ve Hayvan Isırıklarında İlk Yardım,
  9. Zehirlenmelerde İlk Yardım,
  10. Yanık, Donma ve Sıcak Çarpmalarında İlk Yardım,
  11. Göz, Kulak, Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım konularından oluşmaktadır.

Eğitimlerde Sağlık Bakanlığı onaylı eğitim dokümanları (kitap, sunum, CD, video vb.)  kullanılır. Temel ilk yardım eğitimi programı 7 katılımcıya bir eğitmen düşecek şekilde oluşturulur. Katılımcıların eğitim programının tamamına devam etmesi zorunludur. İlk yardım eğitimi programına katılmak için adaylardan kimlik fotokopisi ve 1 adet vesikalık resim istenmektedir.

Kimler İlk Yardım Eğitimi Alabilir?

18 yaşını doldurmuş ve en az ilkokul mezunu gönüllü olan herkes ilk yardım eğitimi alabilir.

İlk Yardım Eğitimi Sınavları:

Temel İlk Yardım Eğitimi sınavları 2 aşamadan oluşmaktadır:

  1. İlk Yardım Teorik Sınavı (40 soru)
  2. İlk Yardım Uygulama Sınavı: Temel Yaşam Desteği (yetişkin, çocuk, bebek) havayolu tıkanıklığı ve araç içinden yaralı çıkarma uygulamalarından oluşur.

Sınavdan başarılı olabilmek için teorik ve uygulama sınavlarının her birinden 100 puan üzerinden en az 85 puan alınması zorunludur. Teorik sınavı geçemeyen adaylar uygulama sınavına alınmazlar. Sınavdan başarısız olan adaylar 1 ay içerisinde 2. Sınava girebilirler. 2 kez sınava girmesine rağmen başarısız olan adaylara ilk yardım sertifikası verilmemekle birlikte almış oldukları eğitim de yanar. İlk yardımcı olabilmek için 16 saatlik temel ilk yardım eğitimi programını baştan almaları gerekir.

İlk yardım sınavları cumartesi ve pazar günleri saat 09.00 ve 13.00 oturumları olmak üzere sadece hafta sonları yapılmaktadır.

İlk Yardımcı Yetki Belgesi:

Sınavlardan başarılı olan adaylara Sağlık Bakanlığı onaylı 3 yıl geçerli yetki belgesi düzenlenir. 3 yılın sonunda ilk yardım güncelleme eğitimine katılarak sertifika süresi 3 yıl daha uzatılmaktadır.

Temel İlk Yardım Eğitimi Ücretleri:

İlk yardım eğitimi ücretleri her yıl Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan ücret tespit komisyonunca belirlenir. Her yıl ocak ayı basından şubat ayı sonuna kadar ücret tespit komisyonu toplanır, enflasyon oranları, lokal koşullar, benzer eğitimlerin ücretleri gibi kriterler göz önünde tutularak yapılan değerlendirmeler sonucu o yılın eğitim ücretleri tespit edilerek yayınlanır.

2017 yılı ilk yardım eğitimi ücreti 300 TL+KDV olarak belirlenmiştir.

İlk yardım merkezleri ilk yardım eğitimi ücretlerinde tavan fiyat olan 300 tl’yi geçemez, bununla birlikte indirim uygulamakta serbesttir.

İlk Yardım Sertifikasına Sahip Olmanın Faydaları:

İlk yardım sertifikasına sahip olmanın başlıca faydalarını özetleyecek olursak;

  • En başta aileniz ve sevdiklerinizin başına gelebilecek acil durumlarda hayatlarını kurtarabilirsiniz.
  • Toplumun bir ferdi olarak trafik kazaları, doğal afetler ve diğer kazarlarda olay yerinde iseniz doğru ve hayat kurtarıcı müdahalelerde bulunabilirsiniz.
  • İlk yardım eğitimi almamış kişilerin doğru bildiği yanlış müdahaleleri engelleyerek, müdahale edilen kişinin sakatlanmasını önleyebilirsiniz.
  • İlk yardım bilgilerini evde, işyerinde ve çeşitli ortamlarda paylaşarak toplumun bilinçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • İşyerlerinde yasal zorunluluk olan belirli sayıda ilk yardımcı bulundurma şartını çalıştığınız işyerinde sağlamış olursunuz.
  • Ambulans şoförü, spor antrenörü, anaokulu öğretmeni vb. meslek dallarında çalışıyor iseniz zorunlu olan ilk yardım sertifikasına sahip olma şartını yerine getirmiş olursunuz.